Rött Kött

Samtidigt som kött- och mejeriproduktionen ökar ur ett globalt perspektiv kan det för de flesta vara svårt att föreställa sig en vardag utan mjölk till morgongröten, eller en snabblunch i form av hamburgare eller korv.

Följer vi det traditionella tänkandet vad gäller näringslära kommer det förr snarare än senare att ta kål på oss. Det märker vi inte minst på det drastiskt ökade fall av hjärtsjukdomar, cancer, övervikt, diabetes etc. Vi måste börja öppna upp för andra alternativ till att äta, och viktigt här är att inkludera levande föda baserat på alkaliska gröna bladgrönsaker.

Jag är övertygad om att de flesta vet att stora mängder rött kött inte är bra för hälsan. Det är nog inte många som har lyckats undgå alla forskningsrapporter om bakterier i kött och dess negativa inverkan på hälsan och immunförsvaret. Jag kan inte stå här och tala om att kött borde uteslutas helt ur dieten men genom att upplysa om dess negativa verkan både på våra kroppar och sinnen, för att inte tala om miljön, sen är det sedan upp till var och en att välja. Det är viktigt att komma ihåg att förändringar inte sker över en natt. Först måste kunskap ut, göra sig medvetet, kännas logiskt och att det berör just dig, men även dina nära och kära som finns i din omgivning. Först därefter är en förändring möjlig. Allting har sin tid och för vissa som inte kan tänka sig att utesluta köttbiten med potatisgratängen en fredagskväll så är det så, och det är som det ska. Allt är som det ska precis när det ska, och förändringar sker först efter att informationen först har berört oss för att sedan trilla ner i medvetandet där det känns logiskt, och först därefter agerar vi.

Måste vi ha protein från kött för att överleva?

De flesta relaterar kött till protein, och att vi behöver det för att exempelvis bygga muskler, eller för att ens överleva. Vegetarianer har funnits så länge att det vid det här laget inte kan ha undvikit någon att vi inte längre behöver kött för att få vårt proteinbehov tillgodosett. Köttproduktionen hör till en av de största miljöhot och slöseri av naturresurser i världen. Förutom lite koncentrerat protein ger det oss inte speciellt mycket mer än djurplågeri samt parasiter/larver (visserligen döda om köttet är tillagat) tungmetaller, tillsatser och gifter från foder och marker. Om inte köttet är kosher (innebär att det dräneras från allt blod och urin) innehåller det en stor mängd urinsyra vilket är urinavfallet från djuret. Människan kan ta hand om ca 8g per dag och drar du paralleller till en normalstor köttbit som innehåller ca.16g urinsyra förstår du säkert att kroppen hamnar långt över nivån av syra mot vad den klarar av att ta hand om. Om sedan kosten innehåller mejeriprodukter, fisk, socker, mjöl, etc…!
Rött kött är ett mycket tveksamt val av proteinkälla eftersom proteinet koagulerar vid upphettning och gör det hårdare, mer svårsmält och mer benägna att orsaka inflammation eftersom kroppen inte gärna tar hand om det.

Bästa proteinkällorna

De mest koncentrerade och mest upptagliga proteinkällor för kroppen är: spirulina, clorella, hampfrön, oliver, durian, bipollen, groddar och gröna bladgrönsaker. Varför? Därför att kroppen klarar inte av att ta hand om hårda koagulerade proteiner som bildats vid upphettning i jmf med de naturliga källorna som kroppen till 90%-100% klarar av att ta upp och använda.

Kan man vara en framgångsrik atlet och äta vegetarisk kost?

I en muskeluppbyggande fas är det självklart att kroppen behöver mer protein än om du inte tränade. Men frågan är bara hur bra protein från kött är? Som jag nämnde ovan är det ett koncentrerat protein vilket är positivt men med alla gifter och urinsyra som följer med på köpet är det ytterst tveksamt. Det finns många framgångsrika kroppsbyggare som lever på helt vegetarisk diet eller till och med Rawfood-diet och har maximal hälsa och energi. Charlie Abel, Steve Holt, Steven Ahrlin, Bill Pearl, Robert Cheeke är några namn väl värda att nämna eller varför inte vårat Svenska Bodybuilding proffs Andreas Cahling. Eller varför inte den sjufaldige triathlonmästaren Dave Scott eller tennisstjärnan Martina Navratilova.