Alkalisk föda

Om du ska kunna prestera maximalt måste du ha maximal energi: dvs, du måste ha tillgång till den vitala kraften som finns inom oss alla och som får oss att maximera kapaciteten inom oss. På samma gång när vi kommer ur balans och vår energi försvinner, upptäcker vi alla möjliga problem som trötthet, stress, depression och sjukdomar. Att hålla en balanserad kroppskemi med en perfekt balans mellan sur och alkalisk mat i din diet är livsnödvändigt för att upprätthålla maximal hälsa och energi.

En av kroppens viktigaste uppgifter är att upprätthålla den perfekta ph balansen i kroppens alla celler. På grundläggande nivå jobbar de kroppsreglerande organen; andningen, cirkulationen, matsmältningen och hormonproduktionen, med att balansera ph-värdet genom att avlägsna gifter från kroppens organ. Om ph-värdet avviker för mycket åt det sura eller alkaliska hållet kommer cellerna att förgiftas av sitt eget toxiska avfall och dö.

Olika vävnader i kroppen upprätthåller olika nivåer av ph-värdet för sin överlevnad. Blodet samt de flesta vävnader skall ha ett aningens alkaliskt tillstånd medan saliven, urin och matsmältningssystemet skall vara aningen surt. Viktigt att notera här är att kroppens förråd av alkaliskt material (ben- och skelettstrukturen) finns bara i begränsad mängd och omsätts omgående för att neutralisera ett syraöverskott. Om kroppen blir alltför sur, eller att det alkaliska förrådet tar slut, kommer cellerna först att försvagas för att sedan brytas ner helt och kroppens funktioner blir begränsade.

Konsekvenser av en försurad kropp

 • Om du är överviktig har du förmodligen inte ett ”fettproblem”, snarare ett försurat system. De två mest påtagliga konsekvenserna av för mycket syra är:
  • Det kommer sannolikt påverka kroppen att producera mer insulin, och med detta lagra mer fett.
  • Det kommer att bryta ner cellerna i takt med det ökade påslaget av insulinutsöndringen.
 • För mycket syra i kroppen minskar syret i hemoglobinet i blodet. När syretillförseln försämras i blodet, som förser samtliga celler med syre och näring, kommer hela kroppen och kroppsfunktioner att försämras.
 • En sur kropp är en perfekt miljö för grogrunden av parasiter, candida, jäst, mögel och svamp.
 • De fria radikalernas nedbrytning av cellväggar och cellmembrann ökar kraftigt. Följderna av detta är ett för tidigt åldrande, försämrad syn och minne, rynkor, leverfläckar, påtagligt försämrad hormonbalans, etc.
 • Förhöjt blodtryck då belastningen på hjärtat ökar.
 • Den sura miljön förstör den normala fettnedbrytningen, som i sin tur leder till Neurologiska problem samt hormonrubbningar i det Endokrina Systemet som kan ge en påtaglig ökning av urinvägsinfektioner.
 • En höjd risk för celldelning och cancer.
 • Elektrolytbalansen försämras av för mycket syra i kroppen.
 • Kroppen innehar en försämrad tillgång till lagrad energi pga en begränsad cell- och kroppsmetabolism.

Ett surt pH bidrar till att det kroppsliga kolesterolet binder till sig tungmetaller och andra gifter vilket gör att stora mängder plack bildas i matsmältningssystemet samt det vaskulära nätverket.

Den Gröna Maten

Alla gröna grönsaker och bladgrönsaker innehåller alla nödvändiga byggstenar som behövs för att bygga upp och bibehålla välmående celler.

Klorofyll – Go Green

Grön mat är bland de mest livnärande och mineraltätaste livsmedel på vår planet. En alltför underskattad sådan. De har dessutom en mycket låg kalorimängd och låg sockerhalt. Den gröna färgen tillverkas av växtens Klorofyll som är plantans blod. Dess molekylära struktur är väldigt lik människans, varigenom syret transporteras. Klorofyll hämmar bindningen av cancerframkallande ämnen hos DNA i levern och andra organ. Klorofyllet bryter även ner kalciumlagringar som har bildats av kroppen i syfte att neutralisera och lagra och överskottet av syra i kroppen, för senare eliminering.

Vitaminer och Mineraler

Den levande födan till skillnad från kokt innehåller betydligt mer näring och är den dessutom ekologisk och groddad är den sprängfylld med enzymer och energi till våra celler. Olika studier visar på att bla Vetegräs tillhör en av den familj föda som innehåller mer än 100 näringsämnen, och då inkluderas även mineraler och spårämnen. Vetegräset är mer eller mindre komplett och ett ypperligt tillskott för att försäkra sig om att få i sig den näring cellerna behöver. I procent räknat innehåller den hela 25% protein vilket är betydligt mer än både kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det finns många olika greens supertillskott på marknaden. Dessa borde ingå regelbundet i alla människors diet då bristen på näringsämnen och mineraler i vår västerländska diet sakta men säkert utarmar våra kroppar.

Enzymer

Den tredje stora fördelen med Rawfood är såklart dess fulla enzymmängd. Så fort du upphettar maten mer än 45C förstörs samtliga enzymer, till skillnad från den levande födan som fortfarande har sitt fulla enzymspektra aktiverat. Våra kroppar har ett visst förråd med enzymer som skall användas till just nedbrytning av mat, men då detta är förbrukat kan inte våra kroppar fortsätta längre utan dör ut. Slut på enzymerna, slut på livet. Så ju mer kokt mat vi intar desto kortare liv. Lägger vi dessutom till enorma mängder mat samt gifter kan du nog räkna ut summan av kardemumman själv.
Dr. Edward Howell säger: Livets längd står i direkt proportion till graden av utmattning hos enzymerna. Ett intag av matsmältningsenzymer minskar drastiskt utmattningen hos det egna enzymförrådet?. Enzymernas potential är en vital komponent för människans genomgående energi. I takt med att de egna enzymerna brukas upp kan kroppen omöjligt ta hand om och reparera de skador som uppstår och sjukdomar är ett faktum. Kom ihåg att enzymer är grunden till allt liv och ingår i varje enskild process i kroppen. De är sannerligen inte lätta att tillverka.

Fytonutrienter

En av de viktigaste beståndsdelarna hos plantan är Fytonutrienterna. De existerar i en häpnansväckande mängd och variation samt har en hög biologisk aktivitet och är mycket fördelaktiga för kroppen. En stor och relativt känd grupp av dessa är Bioflaviner: vattenlöslig form av vit C. Dessa substanser är mycket fördelaktiga då de effektivt bekämpar jäst- och svampbildning.