Lucuma

Lucuma

 

 

Lucuma (loo-ku-mah) är en söt frukt som påminner litegrann om persimmons i utseendet och som växer på Lucumaträdet (Pouteria obovata, eller Lucuma obovata).

Denna gul-orangefärgade frukt av exotisk karaktär har sedan antiken kommit att kallas ”Gold of the Incas”, vilket betyder att Inkafolket hade ett högt anseende gällande lucumafrukten – Inkafolkets guld!

Lucuma är en inhemsk frukt och växer i höglandet i Peru, Chile coh Equador. Frukten från det vackra vintergröna Lucumaträdet har länge hedrats för sin spiritualitet, men även i köket på grund av dess unika sammansättning och utsökta smak. Än idag fortsätter Lucumafrukten att vinna allt större popularitet bland den inhemska befolkningen men även i USA och Europa har Lucuma blivit oerhört populär som smaksättare i speciellt glass, över klassiker som choklad och vanilj. Lucuma kommer som superfood i pulverform.

Lucuma betraktas som ett hälsosamt alternativ till sötningsmedel. Samtidigt som den ger en söt smak innehåller den en förvånansvärt låg sockerhalt. Med naturligt förekommande betakaroten, niacin och järn är lucumapulvret ett välkommet motgift till de beryktade ”tomma kalorier” som finns i konstgjorda sötningsmedel.

Lucumapulver har en härlig söt doft och en fyllig lönn-liknande smak. Som en mångsidig efterrätts-ingrediens, passar lucuma väl till smoothies, puddingar, pajer och glass. Kan även användas som mjöl i exotiska pajer och bakverk.

Lucuma växer bla i Oxapamparegionen i Peruanska anderna. Frukten faller naturligt till marken när den är mogen och tillåts ligga där ytterligare flera dagar för att få sin riktigt söta och unika smak. Efter en tålmodig väntan plockas frukten ihop, skalas, skiljs från kärnorna och torkas för att sedan mala till ett fint fruktmjöl.

 


Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 comment