Kokosnötolja

Kokosnötolja

 

 

Kokossmör, kokosolja, kokosnötolja etc – kärt barn har många namn. Extra virgin kokosnötolja kommer från självaste kärnan av kokosnöten (cocos nucifera)…tillika känd av många inhemska kulturer som ”the Tree of Life” (Livets träd). De finaste och färska kokosnötterna är de gröna som vi ser på bilden. Den bruna kokosnöten, som vi är vana att se kring jul, är den äldre varianten som har mognat på sig och blivit gammal och torr.

Från ögonblicket då kokosnötterna skördas, används ingen upphettning alls i tillverkningen av den varianten av kokosolja som är Raw. Oljan innehåller alla naturliga smaker och näringsämnen som den helt färska kokosnöten.

Kokosnötoljan är en viktig del, i en för övrigt hälsosam och balanserad kost. Även för den dagliga hudvården är den oslagbar! Den innehåller inga härdade fetter eller kolesterol. Till skillnad från den upphettade varianten av kokosolja (som säljs i butik) så innehåller den råa varianten MCT (medellånga triglycerider) MCT är nödvändig för immunsystemet, köldkörteln, nervsystemet och huden. Dess extremt rika innehåll av medellånga fettsyror bryts effektivt ner i kroppen och ger omedelbar energi.

Som det perfekta pålägget, kan du med fördel ersätta både smör och margarin med kokosnötoljan för att ha på smörgåsarna. En nypa havssalt och du har det perfekta smöret på mackan, eller med en touch av lavendel eller ros och vips har du den bästa näringen för din hud och kropp. Även en matsked av denna näringsrika olja att blanda i chokladsmoothie är en väl lyckad kombo! En liten glasburk kokosolja borde ligga med i allas neccessär.

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 comments

 • Hej, Kan jag använda kallpressad kokosolja i matlagningen med fördel?
  Tack för en informativ sida.
  Mvh

  • Hej Erik,
   Visst kan du använda kokosolja, med fördel, i matlagningen! Det som är bra med kokosoljan är att den tål högre temperaturer än andra oljor utan att förstöras närings mässigt.
   So, keep on cooking with coconut oils 😉
   Mvh
   Kristina