Kaffe Bra eller Dåligt??

Hejsan,

Det har varit en otroligt intensiv dag med husbesiktning och fix av lägenhet! På förmiddagen blev en spontanfika med en kompis på Kajsa Warg och chokladfabriken, en Espresso för mig! Är det något kaffe jag dricker ones in a while så är det Espresso, och RIKTIGT bra gjord Espresso är fantastiskt gott. Den ska vara len som sammet och liksom smälta ner i halsen, och det är det inte många ställen som kan konsten att servera – Tyvärr! Det absolut enda stället, vad jag vet, är Mellqvist i Vasastan. Även Chokladfabriken är helt klart bra på Espresso.

Jag pratade tidigare med en av ägarna till Mellqvist Café och tydligen spelar ett antal faktorer in. Kanske inte helt oväntat vilken böna det är eller hur/var den odlas. Ännu viktigare (där många fuskar) är visst att man gör rent espressomaskinen ofta och grundligt! Vad jag förstår så rengör de allra flesta cafén sin espressomaskin under natten, och då med den stora rengöringen. Men that´s it! Mellqvist gör det flera gånger per dag, och därav ett helt annat resultat!!

Mina erfarenheter med Kaffe har varit att jag sällan dricker kaffe, men att det samtidigt går perioder när jag dricker kaffe och då blir det kanske tre Espresso i veckan, mao inte speciellt mycket. Njutningen är såklart oerhört stor för mig! Och för er som inte känner till Espresso kan jag tala om att det är ca två fingerborgar starkt kaffe som man tar som en shot typ! Efter att inte ha druckit kaffe på flera år så fick jag ett sug när jag blev gravid!!! Hör och häpna! Galet, kan vissa tycka, att man börjar dricka kaffe under sin graviditet, speciellt när man inte dricker annars, men min kropp sa mig någonting och jag lyssnade. Det är skillnad på kaffe och kaffe (for gods sake) och jag gav den det allra bästa de gånger jag drack och än idag dricker jag någon Espresso mellan varven ;-).

Kaffe har ju blivit ett omdebatterat ämne på sista tiden, med för och nackdelar. Det enda man kan konstatera är att det inte innehåller vare sig vitaminer eller mineraler mig veterligen. Den fördelaktiga sidan skall vara att den dels, ökar ämnesomsättningen, och med det har en positiv effekt på hjärt- och kärlsjukdomar, eftersom den ger en extra sprutt i systemet! Det stod i någon artikel häromdagen att 7 koppar kaffe om dagen sänkte risken för prostatacancer avsevärt!! Sju koppar kaffe om dagen är VÄLDIGT mycket så frågan är om man inte kan gå till botten med ev orsaker istället för att dricka dessa mängder kaffe!?

Kaffe är hur som helst ett mycket intressant ämne att följa. Det senaste jag har läst är att det finns den mest fantastiska sort som kallas Geischa och som odlas (…shit, nu kommer jag inte ihåg) i något av de typiska kaffeländerna, men väldigt högt!! Detta kaffe innehåller 30% mindre koffein! eftersom skördarna är mycket små så får man bidda på nätet och för första gången har två svenska företag lyckats ta hem dessa kaffebönor. Det är bra Johan & Nyström som kommer att kunna erbjuda detta. Hur vet jag inte, men dyrt blir det! Premiär i slutet av september – Coolt!!

 

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 comments