Inspireras av Mattias Zaunschirm

Inspireras av Mattias Zaunschirm

Personlighet Nr2 i min artikelserie om Intervjuer av inspirerande personligheter är Mattias Zaunschirm. Mattias driver Green Earth på söder i Stockholm och har en stor erfarenhet kring rawfood, superfoods och hälsa på hög nivå. Mattias och jag har träffats i olika sammanhang och nu senast vid invigningen av hans fantastiska, och högst annorlunda butik Green Earth. För mer info om Green Earth och Mattias jobb spana in dess intressegrupp på FB med samma namn.

 

FRÅGA: Mattias, varifrån kommer ditt intresse för rawfood? Hur startade din resa?

Svar: Det grundläggande intresset kom tidigt i 18-års åldern.  Då var den huvudsakliga frågan hur jag skulle kunna få ut maximalt av mig själv och mitt liv i så gott som alla delar. Från min barndom och fram till tidiga tjugoårs-åldern var jag helt omedveten om kostens inverkan på livet, hälsan och energin. Det var först senare jag förstod och upplevde kopplingen.

Första gången jag åt rawfood var jag runt 11 år och det var en levandeföda-tårta med vackra ringblommor toppad på en avokadogrädde. Jag kommer ihåg min förvåning när jag förstod att blommorna skulle ätas. Av en slump blev jag, 14 år senare, kontaktad av kocken som gjorde tårtan då han ville köpa gojibär av mig. Det var under mötet med kocken i Stockholm som min förundring för rawfood verkligen väcktes. Det var kockens (Dan Uhrbom) berättelser om hur han upplevde positiva effekter från sin medvetna kost som fick mig att koppla ihop maten med målet jag satt flera år tidigare om att få ut maximalt av mig själv. Mötet gjorde att jag blev så pass inspirerad att jag bestämde mig att brutalt byta diet ett par dagar senare.

Under den efterföljande perioden som varade ett par veckor upplevde jag stora utmaningar. Inspirationen kom från Dan men jag hade ingen aning om hur det skulle gå till i praktiken. Jag visste inte vad jag skulle äta eller varför, utöver att det inte skulle vara rått. Ingen i min dåvarande bekantskapskrets var heller intresserad.  Minnet av experimentet med råriven blötlagd potatis utan sås eller krydda dröjer sig kvar med olust. Det blev en utmaning med den osmakliga kosten. Kampen blev för stor efter ett par veckor och den hälsoförändring som skett var mer negativ än positiv, och jag återgick sedan till min vanliga svenssonkost med mycket kött och snabba kolhydrater. Tanken om en stärkt energi och kraft fanns dock kvar men utmaningen verkade överväldigande.

FRÅGA: Så, vad hände sedan. Testade du rawfood igen efter en tid?

Svar: Efter mitt första försök med raw food fick jag många positiva imputs, och det som fick vågskålen att slå över igen var när jag träffade en student som berättade hur hans tankar var klarare, koncentrationen förbättrad och studietiden halverad sedan han gick över till raw food. Tanken på detta var mycket attraherande och det var dax att ge raw food en andra chans. Övergången blev absolut, så jag gick från att då äta LCHF med mycket rött kött till en vegan fasta på gröna smoothies. Detta var sommaren 2011.

Det jag kommittade till var ett år av rå vegankost. Då jag “experimenterat” med min kost och hälsa på ett omedvetet sätt i 25 år varför inte göra ett medvetet experiment? Det värsta som kunde hända vara att jag skulle lära mig något. Efter ett år av detta experiment fanns det ingen anledning att återvända. Jag är värd det bästa jag kan få precis som du och alla andra 🙂

 

FRÅGA: Kan du dela med dig av några positiva erfarenheter som du har upplevt genom att äta mer Raw?

Svar: Det finns mycket att välja på. En av de viktigaste förändringarna är absolut mental. Med övergången till Raw food tvingades jag lära om och framförallt utveckla en helt annan medvetenhet kring maten. Att uppleva vackra inspirerande grönsaker, känna en tacksamhet för dem och förundras hur denna rikedom har kommit till mig är minst lika helande som mineralerna och vitaminerna som kommer till mig.

En av de stora utmaningarna jag såg med raw food och det som jag märkte ifrågasattes, var hur det går med träning och muskleuppbyggnad med en raw-vegankost. Det var frågan jag fick av grabbar som sa att veganer alltid var så tunna. Detta var en utmaning jag inte kunde säga nej till så i början av 2012 vägde jag mig på en specialvåg som väger vikt, fettmängd, vätskemängd och muskelmassa i kroppen. Ca tre månader senare hade jag gått upp strax över 3 kg i muskelmassa.

En annan positiv erfarenhet är att äta en kost som mycket bättre harmoniserar med naturen är min tidigare köttkost. Trots att jag är långt ifrån självförsörjande så är min klimatpåverkan minimal jämfört med tidigare.

Andra effekter jag upplevt är till exempel mer energi och mycket färre förkylningar.

 

FRÅGA: Skulle du rekommendera alla att äta mer raw? Mao tror du att det är optimalt för alla människor?

Svar: Som jag sa tidigare så började min rawfood resa som ett experiment och det kommer fortsätta så länge det känns som det rätta för mig. Att pröva olika saker ser jag som en absolut nödvändighet då det är det bästa sättet att lära.

Jag rekommenderar människor att äta rawfood varje dag eller i alla fall att testa det eller ge det en chans under en begränsad tid som en gång per dag eller 100% i ett par veckor. Den största anledningen jag ser att äta en kost som består av 100% raw eller näst intill är för att detoxa eller rena oss från gifter.

Om vi bara går tillbaks ett par 100 år så var mängden föroreningar så gott som obefintliga i större delen av världen. Det var mindre än 100 år sedan som bönder lärde sig konstgödsla och bespruta sina grödor och gifter från fabriker och bilar är också nyheter för oss. Detta i kombination med den minskade variationen av råvaror och naturligt förekommande arter gör att rening/detox blir än mer väsentligt. Trots att vi försöker äta ekologiskt är det mycket svårt att äta lika mycket naturlig mat som i slutet av 1800 talet.

En bra tumregel för att direkt stärka kroppen och för att långsiktigt se till att kroppen stärker sig själv, är att under ca en femtedel av den tiden man ätit en mer eller mindre vanlig kost detoxa med rawfood och fasta. Med det upplägget kan till och med kroppen föryngra sig och bli fri från sjukdom och besvär. Jag tycker däremot att det är svårt för mig att säga att rawfood skulle vara bra alltid. Jag är säker på att ca 80% av kosten bör bestå av rawfood med mycket grönt även efter vår utrensning, Det finns dock många historier om raw foodister som efter många års rening mår topp på många sätt men tex saknar kolesterol av god kvalitet. I dessa fall tror jag absolut att det kan var stärkande att äta vilt kött ett par gånger per månad.

 

FRÅGA: Vilka är de vanligaste misstagen människor gör som vill börja äta mer Raw, enligt din erfarenhet?

Svar: Många kommer med frågor om måsten som till exempel; måste jag sluta med allt upphettat, får jag dricka kaffe, måste jag sluta med mjölkprodukter och många många fler. Att leva efter denna föreställning med många måsten är oerhört begränsande och suger ut energi från oss oavsett vad vi har för kostvanor. Det vanligaste misstaget är att inte utgå från det som känns lätt eller roligt. Leta efter vad du säger JA till och inte vad du säger nej till. Tex vid frågan om du ska ha en öl när du är ute och träffar vänner kan svaret vara Nej utåt men det du egentligen menar är -YES, jag väljer energi och närvaro för det är jag värd!!!

 

FRÅGA: Vilka råd skulle du ge till någon som är nybörjare och nyfiken på att äta rawfood?

Svar: Var medveten om varför du gör förändringen. Ett par frågor att stämma av med kan tex vara; Vad är målet? Hur vet du om du uppnår målet? Hur stämmer du av med dig själv att du är på rätt väg? Hur kan jag njuta av mat ännu mer nu?

 

FRÅGA: Vilka är dina främsta hälsotips, av egen erfarenhet, som du vill dela med dig av?

Svar:

– Att dricka mycket bra vatten varje morgon och under dagen är oerhört viktigt. Fysisk rörelse varje dag och att äta många vackra levande ekologiskt gröna blad i kosten.

– Att fråga mig själv vad jag är värd, identifiera vad det är och sedan göra mitt bästa för att ge mig själv det.

– Att känna en oerhörd tacksamhet för alla de gåvor vi tar emot varje dag och alla de gåvor som finns inom oss och i alla människor omkring.

 

FRÅGA: Har du några förebilder. I så fall vilka och varför?

Svar: Jag ser hela tiden förebilder framför mig som kommer och går. För mig är en förebild en person med en fantastisk egenskap som vi uppskattar och ger kärlek till och ibland når även denna egenskap oss. Ett exempel på inspirerande personer är bröderna i RawBrahs som aldrig säljer sig själva billigt och alltid ger allt i alla situationer med absolut ärlighet.

 

FRÅGA: Några drömmar / visioner som du ännu inte uppnått??

Svar: Absolut, många! Det finns många resor att göra, platser att se och människor att möta.

En stor sak som skett är ju att jag min kvinna Anna har öppnat Green Earth i skanstull. Visionen som vi hoppas på att kunna uppnå med butiken är att skapa en plattform där människor kan få inspiration och möjlighet att utrycka sin livsenergi. Vi drömmer också om att Green Earth ska bli en plattform där alla är välkomna att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter för att nyttja vår obegränsade potential.

En dröm som skapades för kanske 8 år sedan och som kom tillbaks för ett år sedan var en jordenrunt resa med mål att träffa ursprungsbefolkningar, lära deras seder och på så sätt skapa en bättre förståelse för våra likheter och olikheter som människor. När drömmen återuppväcktes förra året kom också tillägget att förstå deras medicintradition så att jag kan föra det bästa till oss alla här och nu.

Jag ser det som en otrolig gåva att få arbeta med världens bästa och nyttigaste mat och genom det träffa otroliga människor. Att med denna plattform kunna erbjuda ett utbud som kan stärka andra är en sann gåva. Att fortsätta utveckla detta och ge andra människor möjligheten till en plattform där de kan ge av sig själva till andra är något jag kommer att fortsätta arbeta mot.

 

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 comment