Havtorn för skönheten

 

 Hoppas även ni har fått en fantastisk start på dagen!! Idag har jag proppat havtorn i smoothien tillsammans med bla gojibär, vilket blir en fin blandning av sött och syrligt.

Havtorn är en stenfrukt (andra frukter som ingår i denna kategori är bland andra äpple, päron, ananas, nypon samt jordgubbe), som innehåller ett frö per bär, fröet i förhållande till övriga bäret måste anses som relativt stort. Även i kärnorna finns olja, i denna olja finns 89 % av de omättade fettsyrorna även största delen av E vitaminet och K vitaminet.

Havtorn innehåller även det så sällsynta B12, samt även B1, B2, B3 (Niazin), B6, B9,  pantotensyra, folsyra, och bioten. För exempelvis vegetarianer, gravida och ammande kvinnor är dessa ämnen extra viktiga.

Blanda i lite havtorn i smoothien för extra c-vitamin och njut av att titta på denna fantastiska frukt 😉

Ha den bästa dagen!!

Namaste

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 comments

  • Det finns en superstor havtornsbuske på en allmänning som vi åker och plockar mängder av på hösten, fyller hela frysen så att det räcker till smoothies hela säsongen, så gott!

  • Men Gud va härligt!! Finns buskar i Stockholm!? Jag har funderat på att plantera hemma på gården, men måste ta reda på att det funkar först, vet du!? Kram

  • Jag vet inte hur det är plantera hemma ,tror att den är lite kinkig och behöver precis rätt sorts jordmån men kolla upp, det kanske funkar! Inte så kul för barnen dock, suuuperlånga, mycket vassa taggar…

  • Visst nämnde Tomas Jönsson att Havthorn växte vilt uppe i vackra Norrbotten, vid strandkanten till Lule Älv?!