Hampa

Hampa

Hampa (Cannabis sativa L), är en lång och grov växt och som ursprungligen kommer från Asien men odlas i många delar av världen. Hampan är ett näringsrikt och ätbart frö.

Hampa är en av de tidigaste kända växter och som har odlats av människan i mer än 12.000 år, och som idag växer över hela världen och förser människan med mat.

Hampa är en oerhört hållbar gröda, och kan användas till många olika ändamål; bla med hjälp av dess fibrer för textil och papper, sin olja till fordonsbränsle och för människors hälsa, och dess frön för näring och vitalitet. Precis som våra tidigaste förfäder förstod, har hampa väl kända näringsmässiga.

Hampans Power

Även om det bara är ett litet frö, har hampa ett enormt näringsinnehåll. Hampans frön är naturligtvis en fantastisk proteinkälla. De innehåller alla de essentiella aminosyror, är lättsmälta, och är en av de bästa vegetabiliska källorna av komplett protein. Hampa har också en mycket bra balans mellan essentiella fettsyror (EFA) – Omega 3, 6 och 9 – som är utmärkta för kardiovaskulär hälsa och för att främja ett starkt immunförsvar. Hampa är även en stor källa till kostfiber, magnesium, järn, zink och kalium, och med detta ett riktigt Superfood.

Näringsrika frön

Hampan äts främst i form av skalade hampafrön, hampaprotein, eller hampasmör/olja.  Hampafrön är mjuka och smaken påminner om solrosfrön, med en distinkt fyllighet. Njut av att äta hampafrön direct ur burken, eller prova att toppa dem på vad som helst; müsli, yoghurt, sallader, soppor, dipp, smoothies, eller inbakad i recept.

 

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 comments