Granatäpple

Granatäpple

 

Granatäpplet har kommit att kallas Juvelen från Medelhavet. Granatäpplet är en flerkärnig och klotformad frukt med ett knallrött och mycket hårt skal. Den ätliga delen består av ett tillfredsställande syrat fruktkött som kommer ur det yttre skalet.

Frukten från de vackra Granatäppelträden är en av de mest utmärkande i världen. Med dess klarröda fasad och inre komplex av rubinliknande saftiga frön och vit märg (med ca 800 ätliga frön förpackade i en enda frukt!), är färska Granatäpplen ett livsmedel som inte konsumeras i snabb hast.

Granatäpplen odlas allmänt i varma och torra områden, de flesta sedan historiskt kring medelhavet. Frukten går tillbaka till förhistorisk tid och den har använts flitigt i medicinskt syfte, och värderas högt idag för sitt kulinariska inslag.

Inom den västerländska kulturen är Granatäpplet väl känt som den färska frukten eller som juice – en djupröd delikatess som smakar gudomligt, men som även lätt färgar av sig.

Granatäpple som superfood kommer oftast i pulverform, helst ekologiskt och ouphettat. Med Granatäppel-pulver kan du fullkomligt njuta av härliga Granatäpplen enkelt genom att blanda detta frystorkade livsgivande pulver i juice eller en smoothie.

Även om de flesta av Granatäpplets mytologiska rötter (som oftast ses som en symbol för fruktbarhet och välstånd) inte kan bevisas, har forskare på senare tid uppmärksammat denna frukt för sina hälsofördelar. Granatäpplen innehåller ett brett spektrum av vitaminer och mineraler, men särskilt stora mängder av vitamin C och kalium. Det är också en kraftfull antioxidant som innehåller fytoöstrogener, polyfenoler samt essentiella anti-inflammatoriska aminosyror.

En av fruktens viktigaste och kraftfullaste effekt är dess förmåga att hämma fria radikaler ( en biologisk komponent som bidrar till sjukdom och åldrande). Anmärkningsvärt är polyfenolerna som säga hämma estrogensyntesen, samt oljan från fröna som visat sig effektiv mot spridningen av bröstcancerceller.

Och det finns mer…Granatäpplets positiva påverkan på ämnesomsättningen har nått ett allmänt erkännande. I laboratorium för forskning med mänskliga pilotstudier har det visat sig att juicen från granatäpplet är mycket effektivt för att reducera hjärtsjukdomar, inklusive högt blodtryck och högt kolesterol. Juicen har även visat sig kunna hämma virusinfektioner, samt har antibakteriella effekter mot munkaries.

Granatäpplet är en stark antioxidant. Det pågår nu stor forskning kring denna spännande frukt som hittills visat sig ha enorma hälsoeffekter. Fler lär ska komma till. Genom att tillsätta Granatäppelpulver i smoothien kan du försäkra dig om att du ger kroppen en rejäl antioxidant-kick. Granatäppelpulver är ett sannt superfood för den hälsomedvetne. Blanda ett par msk i saften, juicen eller smoothien. Du kan även blanda ner det i desserter – chokladpuddingar, tryfflar eller barer  – där det fungerar som ett smart Superfood.

Visste du…?

Att Färsk granatäppeljuice är en av de starkaste naturliga färgämnena för icke-syntetiska tyger och producerar ett speciellt gult pigment. I Sydostasien och Indien används just granatäpplen som färgämne i stor utsträckning, och ofta i kombination med gurkmeja för att ytterligare förbättra färgstyrkan.
Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 comment