Brännässla för renare blod

GoMorron och välkommen till en underbar dag!

Idag startade jag morgonen (som så många andra förvisso ;)) med färskpressad apelsinjuice tillsammans med pulveriserad brännässla. Mmmmm, vad jag älskar den röda färgen på blodapelsin, det är sannerligen någonting speciellt med den! Brännässlan blev jag speciellt förtjust i eftersom den höll mina järnvärden i shack under graviditeten. Jag hade otroligt höga värden (i positiv bemärkelse) och kände mig sällan trött.

Brännässlan är den växt man förknippar med att bränna sig på. Men om man plockar de små tidiga bladen så är det ingen fara. Dessa tidiga blad kan kokas till soppa eller göras pesto på. Bladen är väldigt rika på betakaroten, kalium, kalcium, c-vitamin, k-vitamin, magnesium, järn, kisel, flavonoider. Mao proppad med nyttigheter.

Medicinskt används hela den övre delen av brännässlan, som torkas direkt efter att den har skördats. Torkningen förstör de flesta av de irriterande kemikalierna.

Växten har använts traditionellt i Europa och av Nordamerikas Indianer. Mestadels för dess näringsrika blad. Bristsjukdomar var vanliga förr och då speciellt på vintern. Brännässlan var särkilt välkommen när den kom fram på våren.

Brännässlan har en sammandragande effekt på huden. Dutta med te gjort av de torkade bladen. Brännässlans innehåll av kalcium, kalium, magnesium och kisel är speciellt bra för just naglar och huden. Den har även en urindrivande effekt och är bra mot urinvägsinfektion, och är bra för cirkulationssystemet då den främjar cirkuklationen.

Som du kan läsa så är brännässlan en riktig dunderväxt!! 10 gram av den torkade varan är en lagom dagsdos.

Nu ska jag göra mig redo för dagen 😉 Ha den bästa…!

Aloha

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 comments

 • Hej Kristina!
  Tack för bra och snygg sida om Rawfood!
  Var kan jag köpa bra brännässlepulver?
  M V H
  Kristian

  • Hej Kristian!
   Trevligt att du hittade hit! Oh muy, det finns en superbra hälsokostbutik inte långt ifrån hotel Com vid Rådmansgatan, kan inte komma ihåg namnet! De har bra priser där och bra personal. Jag ska gå förbi där vid tillfälle och ta reda på adressen. Annars kan jag rekommendera Örtagubben på Odengatan, Lifeland på Norrtullsgatan eller Gryningen på Folkungagatan.
   Lycka till!
   /Kristina

 • är den bra mot bristningar

  • Hmmm, det tror jag inte. Däremot vet jag att man kan få skörare kapillärer av tex socker. Så äter man en kost av övervägande snabba kolhydrater så är det lättare att få kärlbristningar. C-vitamin är toppen för att stärka kärl och kapillärer, så inhandla gärna camu-camu.

   MVH
   Kristina