Blåbär

 

Jag gissar att det finns fler än mig som gillar blåbär! Blåbär är ett riktigt hälsobär och kraftfull antioxidant. I Japan kallas blåbäret för ”the vision fruit” därför att det är så rikt på antyocyanin. Det är Antyocyanin i blåbär som är en kraftfull antioxidant, och är ett blått pigment som bland annat finns i skalet på olika röda och blå bär. Pigmentet skyddar bären mot solen och andra yttre påfrestningar och ju starkare färg bäret har desto mer antocyanin innehåller det.

Blåbär har varit en del av människans kost sedan lång tid tillbaka, och det är väl känt att blåbär har en viktig funktion som läkeföda hos de amerikanska indianerna vid bla diarré. Man använde dessutom blåbär som konserveringsmedel när man torkade kött.

Blåbär är ett av de födoämnen som har högst ORAC-värde, dvs den oxidativa förmågan i ett födoämne, som i sig beskriver hur bra födoämnet är på att skydda mot fria radikaler. Vad som gör blåbär så nyttiga och hälsofrämjande är främst dess höga halt av antioxidanter. Förutom antioxidanter innehåller bären stora mängder C- och E-vitamin samt polyfenoler.

Senare tids forskning har visat att blåbär har en fantastisk effekt på hjärnan. Hjärnan utsätts ständigt för oxidativ stress när de fria radikalerna attackerar våra hjärnceller och bryter ner dem. Det är en viktig orsak till att hjärnan åldras  och med detta en rad sjukdomar och obalanser i hjärnans funktion.  Forskningen har visat att regelbundet intag av blåbär kan motverka många av åldrandets nedbrytande effekt och till och med läka skador (vilket man inte har vetat om sedan tidigare).

Blåbär är även ett kraftfullt livsmedel när det kommer till att bygga upp kollagen vilket i sig bidrar till en finare hud. Blåbär är även bra för hjärtat eftersom det sänker det onda kolesterolet, förhindrar att blodplättarna klumpar sig, sänker blodtrycket, har en anti-inflammatorisk effekt. Blåbär innehåller rika mängder av pektin, ett naturligt geleämne, som har en både stoppande och laxerande effekt på mag- och tarmsystemet.

 

 

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *