Intervju – Catherine Hirota

Idag Startar en ny arikelserie där jag intervjuar intressanta och inspirerande personligeter – alla med anknytning till hälsa, välmående, prestation och karriär. Tanken är att du ska kunna ta del av deras resa till en mer hälsosammare eller coolare liv att leva! Har dessa personer några smarta tips och erfarenheter som du kan ta del av? Först ut är Catherine Hirota som driver www.Rawfoodmiddagar.se tillsammans med kollegan Mikael Boström.

Hej Catherine! Vad roligt att träffa dig igen! Vi har träffats många gånger tidigare och stött på varandra i olika sammanhang.

 

FRÅGA: Berätta, har du alltid varit intresserad av hälsosam mat, eller är det någonting du har kommit över på senare tid?

Svar: Jag har alltid älskat att äta god mat och min familj är matintresserad. Däremot har jag tidigare inte varit så fokuserad på hälsa. Mamma och mormor har länge varit mycket hälsomedvetna så utan att jag vetat om det har jag fått med mig mycket kunskaper. 

 

FRÅGA: När/hur kom du i kontakt med Rawfood och minns du vad du tänkte/kände inför detta!

Svar: När jag var på ett seminarium i personlig utveckling med Anthony Robbins, så gav han oss alla en hälsoutmaning. Jag tyckte det lät lite halvtrist men jag testade ändå. Jag tänkte att om jag inte testar själv så kan jag ju aldrig veta. Utmaningen var att äta 75 % färska grönsaker och frukter, undvika mejeriprodukter, kött, spannmålsprodukter och alkohol. Efter ett tag började jag även med kosttillskott. Till min stora förvåning så mådde jag mycket bättre. På några månader blev jag av med pollenallergier, stenfruktsallergier, sov 2 timmar mindre och även hyn blev bättre. Sedan dess har jag fått ännu fler positiva effekter. Men det var först för 2,5 år sen som jag kom i kontakt med begreppet rawfood och blev nyfiken. Jag hade tidigare hört att en kompis höll på med rawfood och hade torkugn och minns att jag tyckte det lät konstigt och jobbigt :-). När jag väl fick smaka på vällagad rawfood så var det helt uppenbart för mig att det var det jag skulle äta. Jag älskar ju god mat och vill ha mycket energi och hålla mig frisk länge.

 

FRÅGA: Du driver idag Rawfoodmiddagar, tillsammans med Mikael Boström, som har runt 2600 medlemmar. Berätta, varifrån kom iden till detta och har ni någon speciell vision i sikte?

Svar: Tanken från början var för vårt kompisgäng att vi skulle umgås och inspirera varandra till god och hälsosam mat. Rawfood är fortfarande ett relativt ovanligt sätt att tillaga mat på och för att göra en livsstilsförändring är det mycket lättare om man delar intresset med människor runtomkring en. Vi brinner för att utveckla konsten att tillaga den absolut godaste maten med de bästa rkåvarorna och samtidigt behålla maximalt med näring, så att alla människor blir piggare, friskare, starkare, vitalare och gladare. Vi vill göra alla I Sverige frikare, piggare och gladare.

 

FRÅGA: Hur mycket ‘raw’ lever du idag och hur ser en typisk dag ut för dig?

Svar: Jag äter till största delen raw men äter även kokt mat ibland. I början åt jag mycket rawfood-efterrätter men nu är det mer fokus på hälsa och välmående, så nu väljer jag i första hand det jag mår bäst av :-). Jag tränar alltid innan frukost och efter träningen dricker jag en färskpressad grönsaksjuice och efter en stund äter jag ofta buckwheaties med bovetemjölk, stevia och kanel. Till lunch blir det ofta en stor sallad med grönsaks/nötbiffar och crackers. Till middag kan jag äta zucchinipasta med en god sås och sallad. Ibland äter jag grönsaksstavar med tahini till mellanmål eller hallonglass gjord av frysta hallon, avokado och stevia. 

 

FRÅGA: Har du upplevt några ”wow”-effekter genom att leva mer Raw. Vilka hälsofördelar anser du att det har gett dig?

Svar: Det har hänt mycket med min hälsa de senaste åren. Jag har blivit av med stenfruktsallergier, pollenallergier och min hy har blivit mycket bättre. Tidigare hade jag ont i axlar, handleder, rygg, nacke men den värken är borta. Jag kunde knappt stå mer än en halvtimme utan att få ont i knäna. Tidigare behövde jag 8-9 timmars sömn per natt och nu klarar jag mig på 6-7 timmar. Jag slipper paltkoman efter maten, har mycket jämnare energi och är piggare. Mina tankar är lugnare och jag är mer harmonisk. Jag hade stora blodsockersvängningar som var besvärande. Jag har även gått ner i vikt sen jag la om min kost, dock inte när jag upptäckte desserterna 🙂

 

FRÅGA: Rawfood har varit en trend som nu verkar växa sig allt starkare. Vad tror du det beror på att allt fler visar ett större intresse?

Svar: Hälsotrenden är stark och medvetenheten ökar. Gymbranschen växer och jag tror att när folk börjar träna så blir de också mer medvetna om vad de stoppar i sig. Fler och fler får cancer och andra allvarliga livsstilsrelaterade sjukdomar, vilket gör att man börjar tänka vad det beror på. Det är många som intresserar sig för rawfood och det blir ringar på vattnet. Vi har också jobbat mycket med att inspirera, starta nätverk mm. Vi hjälper också till att marknadsföra företagare som erbjuder rawfoodtjänster för att bidra till ett hälsosammare Sverige.

 

FRÅGA: Du verkar ha mycket energi och är ständigt i farten! Vad är det som driver dig att fortsätta?

Svar: Jag vill ständigt utvecklas och ha roligt. Jag älskar människor och att umgås och påverka andra till att leva ett hälsosammare och gladare liv. För att må bra så är jag övertygad om att jag behöver ta hand om min kropp genom att röra på mig, äta bra, tänka bra tankar, vila, utvecklas och omge mig med människor jag gillar. Det ger mig mycket energi att ägna mig åt min passion och mission.
Jag ser många i min omgivning mår dåligt och drabbas av sjukdomar. Det som påverkar mig mycket och gör att jag känner att det är ännu viktigare att bidra till en positiv utveckling, är att min pappa gick bort i cancer, tyvärr alldeles för tidigt. Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att ta hand om sin hälsa så att de förhoppningsvis slipper drabbas av livsstilsrelaterade sjukdomar.

 

FRÅGA: Har du några förebilder? I så fall vilka och varför.

Svar: -Anthony Robbins – han är en av få som har tagit ett helhetsgrepp över hälsa och personlig utveckling och som verkligen lever som han lär. Kraftfull coach som har en förmåga att inspirera människor. Hans kurser har haft en stark inverkan på mitt liv och inspirerat mig till att lägga om min kost och leva mitt liv som jag vill.
-Richard Branson som har en härlig attityd till livet och verkligen följer sin passion på ett lekfullt sätt.
-En bekant Connie Schottky för hennes lugna, härliga, feminina och inspirerande utstrålning.
-Många barn, just för att de är så livsbejakande, självsäkra, lekfulla och glada och ser sällan några begränsningar.  

 

FRÅGA: Om du skulle dela med dig av några hemligheter för maximal hälsa, vilka skulle det vara ?

Svar:
-FOKUS – välj ut det jag absolut helst vill göra och se till att göra det. Skala bort det som tar energi och inte för mig mot mina mål.
-Äta FÄRSKA GRÖNSAKER och dricka mycket vatten
-TÄNKA POSITIVT – fokusera på det som är bra och allt det positiva jag har i mitt liv. Att göra mig medveten om vad jag tänker på.
-TRÄNA mycket och omväxlande – styrka, kondition och mentalt. Vila!

 

Och Slutligen…

 

FRÅGA: Vad har du för drömmar som du ännu inte uppnått?

Svar: Ta med alla mina vänner till Hippocrates Health Institute – ett av de främsta hälsoinstituten och spa’n i världen. Göra det enkelt för hela Sverige att leva hälsosamt med god mat och en härlig livsstil.

Skapa en självförsörjande ekovilla i Stockholm och bo i ett varmt land några av vintermånaderna.

 

FRÅGA: Om du skulle ge några tips till någon som ska börja med Rawfood, vilka skulle det då vara?

Svar: Se till att göra det lätt, gott och roligt. Ta ett steg i taget. Det kan ta lite tid att lära sig laga rawfood, precis som när man lärde sig laga traditionell mat. Lägg hellre till nya rätter istället för att ta bort eller ha förbud, man behöver verkligen inte äta 100 % rawfood för att skapa en bra hälsa. Det är sällan någon som äter 100 % italienskt för att de gillar italienskt :-). Experimentera i köket och fokusera på att äta mycket grönsaker. Ha som riktmärke att ha minst halva tallriken full med färska grönsaker. Om du dessutom fokuserar på smaksättning och kryddning, så kommer snart både du och din omgivning börja älska smaken och inte vilja ha något annat. Önskar dig all lycka till!

 

Och jag säger LYCKA TILL Catherine med dina visioner och drömmar!!

Nästa vecka ställs Mattias Zaunschirm mot väggen. Snubben som startade Go For Life och som nu även öppnat upp Green Earth i Sthlm. En doer inom hälsosegmentet som jag ska syna ända in i skjortärmen. Håll utkik!!

catherine_hirota2

Liknande inlägg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *